Je buik vol met B's

“Donny, een aardige jongen, maar wat een driftkikker.” Dat is zo ongeveer wat zijn omgeving over hem zegt als hij zich bij mij meldt voor een coaching traject. Langzaam maar zeker vindt zijn omgeving het ondraaglijk om met hem te werken.  Hij wordt over alles boos en zal het niet nalaten om dat op een luide manier te communiceren. En ja…. nu zit hij dus bij mij.

 

Gespreksstof voor aan tafel

Chris Court, Caroline Heijmans en Marijke van Hamersveld hebben met Je buik vol met B’s: recepten voor emoties een leuk en leerzaam boekje uitgegeven voor iedereen die meer wil weten over onze basisemoties en even geen behoefte heeft aan een zelfhulpboek. Je kunt dankzij de recepten de emoties wel lekker van je af koken of juist versterken, net waar je pet naar staat.

De schrijfsters hanteren in hun eigen boek een hoofdstukindeling die ik, Juke Snijders Blok,  voor deze recensie graag van ze overneem.

 

Wanneer eet je dit?

Wanneer je nieuwsgierig bent naar de invloed van emoties op jezelf of anderen en meer wilt weten over waar ze vandaan komen en hoe je er constructiever mee om kan gaan. Ideaal voor huis-, tuin- en keukenpsychologen die wel echt iets willen leren, maar even geen behoefte hebben aan een dik studieboek. Ook voor mensen die in een coaching traject zitten of dit net hebben afgerond kan dit een welkome aanvulling zijn op hun opgedane (zelf)kennis.

 

Wat zijn de ingrediënten?

Elke basisemotie – beschaamd, boos, bedroefd, bang en blij – heeft een eigen hoofdstuk. Per hoofdstuk wordt de emotie toegelicht aan de hand van twee methodieken of theorieën die je meer inzicht geven in de emotie en hoe er mee om te gaan. De toelichting volgt de reeds genoemde en ook hier gebruikte hoofdstukindeling. Om je een voorbeeld te geven: bij de emotie Bang wordt onder andere de Cirkel van invloed en betrokkenheid beschreven. Caroline is de schrijfster van dit hoofdstukje en beschrijft dat angst kan voortkomen uit een gebrek aan (gevoel van) controle. Toepassing van deze theorie maakt dat je de momenten leert te herkennen waarop je je zo machteloos voelt, zodat je stappen kan nemen om je grip te verstevigen en je angstgevoelens te verminderen. Getriggerd om door te lezen krijg ik vervolgens meer uitleg over de kok, Stephen Covey, gevolgd door de ingrediënten, uitleg over de theorie. Om het beeld bij deze theorie volledig te maken sluit de inhoudelijke kant van het hoofdstuk af met een sprekend praktijkvoorbeeld. Caroline sluit af met een recept voor blauwaderkaas met warme peren en lavendel, omdat lavendel rustgevend en verlichtend werkt. Welkome eigenschappen bij angst in hoofd en lijf.

 

Hoe smaakt het in de praktijk?

Het boekje smaakt mij naar meer. De vijf basisemoties krijgen dankzij de heldere uitleg over de methodieken en theorieën meer lading. Er zitten omschrijvingen tussen die zo herkenbaar zijn dat er bij mij meteen een paar verklarende kwartjes vielen over mezelf in die emotie. Daarnaast schromen ze niet om ook vrij complexe methodieken te omschrijven en is het ze gelukt om ook deze herkenbaar en helder neer te zetten. Dat het door drie mensen is geschreven merk je niet, het boekje heeft een duidelijk ritme en kent dezelfde toon. Fijn om weer eens een boekje tegen te komen dat uitlegt en toelicht en even niet van me eist dat ik direct met allerhande reflectievragen aan de slag ga. Het zet namelijk ook zonder dit soort zelfhulpvragen genoeg aan tot denken en inspiratie en dat is knap.

 

Wie is de kok?

Er zijn wel drie koks aanwezig in dit verhaal. Chris, Caroline en Marijke zijn alle drie trainer en coach en kennen elkaar vanuit hun werkveld. Toen ze op een regenachtige dag aan het brainstormen waren over hun werk, merkten ze op dat het wel heel prettig samenwerken was. ‘Zou het niet leuk zijn om samen iets te creëren?’, werd er geopperd? En zo ontstond het plan voor een gezamenlijk boek. Het moest in ieder geval te maken hebben met de liefde voor hun werk. Een andere gezamenlijke liefde bleek lekker eten te zijn en zo is het idee voor dit gecombineerde boek ontstaan.

Bestellen?

Kosten € 16,95

Jaar:  2014

ISBN:  978-94-6108-817-8

Uitgever: Boekengilde

Als je belangstelling heb voor het boek stuur me dan even een mailtje.

 

post@marijkevanhamersveld.nl