Overpeinzing

Wat wij vandaag van een heilige uit de 5e eeuw kunnen leren

Hoe bevalt het jou om thuis te werken? Of liever gezegd: hoe bevalt het jou om thuis te werken met een agenda waarin geen afspraken buiten de deur staan? Zit jij in je joggingbroek elk uur je Facebook te checken, op zoek naar Corona-grappen? Whatsapp je de batterij van je telefoon leeg voor het avond is? Eén van de moeilijkste dingen van thuiswerken is wel het aanbrengen van structuur in de dag en het efficiënt gebruiken van de uren die je werkt.  Dat is normaal gesproken al moeilijk, maar in een tijd van onrust al helemaal.  En dat is niet nieuw.
Toen Benedictus van Nursia (480-547), ofwel de Heilige Benedictus, werd geboren, hingen er voortdurend aanvallen van de Hunnen, de Vandalen of de Germanen in de lucht. Een onrustige tijd! Benedictus zocht de eenzaamheid en stichtte een klooster. In dit klooster heerste een afgewogen ritme van in totaal acht uur bidden, acht uur werken en acht uur rusten. De dagen hadden een vaste structuur: opstaan, bidden, eten, werken, bidden, eten, werken, bidden, slapen enzovoort. Was het tijd om te bidden, dan lieten de monniken het werk uit hun handen vallen.  Voordeel: het schema was helder, je hoefde niet na te denken over het gebed tijdens je werk en andersom. 

Werken vanuit een vast dagritme geeft ook nu rust, regelmaat, overzicht en duidelijkheid, waardoor je alles met aandacht kunt doen. Het gevolg? Je maakt minder fouten en ervaart meer voldoening in je werk. En is het tijd om te stoppen, dan kun je dat zonder schuldgevoel doen en tevreden je laptop afsluiten.  

(deze overpeinzing kwam tot stand in samenwerking met Stoepkrijt Tekstschrijverij en Uitgeverij)