Pensioen in Corona-tijd

Wie met pensioen gaat, leeft vaak al maanden naar de ruim van tevoren vastgelegde datum toe. Maar in deze tijd loopt de pensioengerechtigde voor zijn (of haar) afscheidsfeestje tegen strenge coronamaatregelen aan. Waar normaal gesproken een afscheidsetentje, feestje of receptie de eindstreep markeert, komt de kersverse pensionado nu in veel gevallen thuis te zitten zonder zelfs de collega’s nog in levende lijve te zien – die werken allemaal vanuit huis. 

Zonder iets van een markering kan een carrière voor degene die afscheid neemt behoorlijk onafgerond voelen. Dat het afscheid tijdens de Corona-crisis veelal geruisloos gebeurt, is begrijpelijk maar niet nodig. Er zijn genoeg manieren om aandacht te besteden aan de heugelijke dag, zonder de Corona-regels te overtreden. 

De leidinggevende en collega’s kunnen de handen ineen slaan om de aanstaande gepensioneerde in het zonnetje te zetten. In de laatste week voor de pensioendatum kunnen zij hun oudgediende bijvoorbeeld elke dag iets leuks sturen: bloemen, kaartjes, een zelfgemaakte afscheidskrant, een bon voor een koffietentje in de buurt (voor als de horeca weer open mag), een thuis-verwen-pakket of een taart. Komt de pensioengerechtigde zijn laptop en sleutels inleveren op het lege kantoor aan de leidinggevende, dan kan de rest van de collega’s online meekijken, toespraakjes houden of een zelfgemaakt lied ten gehore brengen. De baas zorgt dan natuurlijk voor een gebakje en een bos bloemen.

Ga je zelf met pensioen en wil je je arbeidzame leven goed afsluiten, zonder het afscheid uit te stellen tot een tijdstip in de toekomst, dan zijn daarvoor ook volop mogelijkheden. Stuur je naaste collega’s een envelop met een persoonlijk kaartje en een kleinigheidje. Dat kan een puzzeltje zijn, een gezichtsmaskertje, een leuke foto uit de werksfeer, een zakje bloemenzaadjes, een grappige USB-stick, theezakjes met bijzondere smaken of iets anders. Nodig je collega’s uit voor een online afscheidsmomentje en hef samen het glas. Je houdt zo het afscheid in eigen hand, zodat je niet met een vervelend gevoel achter blijft als je collega’s zich in Corona-tijd wat minder uitsloven dan normaal het geval zou zijn.    

Een afscheid, zelfs als dat anders is dan je het je had voorgesteld,  is een mooie manier om een streep onder je carrière te zetten en een nieuw leven te beginnen.

(Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Stoepkrijt Tekstschrijverij en Uitgeverij.)